Nieuws

"Ik hoef geen servers meer, we gaan de cloud in!"

Gepubliceerd op dinsdag, 29 september 15 door Exonet

Namens Exonet kom ik veel bij internetbedrijven. Bedrijven die eigen developers in dienst hebben en serieus met hun vak bezig zijn. Diezelfde developers vragen mij wel eens: "Waar staan jullie over een paar jaar? Iedereen gaat immers naar de public cloud en dan zijn jullie niet meer nodig."

Wat is Exonet eigenlijk?

Exonet is de kennis en ervaring van onze medewerkers, gecombineerd met high-end infrastructuur. Die kennis en ervaring zijn daarin veruit het meest belangrijk. Je zou kunnen stellen dat we service en beheer leveren met de daarbij benodigde servers: niet andersom. Onze klanten kunnen op die ervaring vertrouwen en weten dat zaken goed voor elkaar zijn. Dat moet ook, want zij verdienen vaak al hun geld via de diensten die zij bij ons afnemen.

Hosting is een vak

Bij Exonet werken we dag in dag uit aan interne kwaliteitsverbetering. Daar scheppen we niet over op omdat we dat normaal vinden, maar dat komt later wel terug in onze diensten. Vorig jaar hebben we bovendien al onze processen laten certificeren conform ISO27001, ISO9001 en NEN7510. Dat is geen éénmalige controle maar een managementsysteem dat continu waakt over de kwaliteit en integriteit van alle data en diensten.

Na 15 jaar ervaring in het aanbieden van hosting kan ik zeggen dat hosting, net als software ontwikkeling, een vak is. Dat komt omdat er zoveel variabelen bij komen kijken dat jaren lange ervaring noodzakelijk is om een goed product te kunnen bieden. Het installeren van een server is niet zo ingewikkeld. Het garanderen van beschikbaarheid, snel mee bewegen met ontwikkelingen, schaalbaar maken van platforms en een betrouwbare, stabiele organisatie is een ander verhaal. Dat klinkt misschien saai, maar we hebben een grote verantwoordelijkheid.

De public cloud

Bedrijven als Amazon bieden een hele gereedschapskist vol tools die het voor ontwikkelaars mogelijk maken om diensten op het AWS platform te draaien. De ontwikkelaars moeten specifiek communiceren met de AWS interfaces. Je kunt een dergelijke oplossing vergelijken met een doos lego: Je kunt er van alles van maken en alle kanten op. Je kunt niet even bellen voor een advies of technische vraag. Monitoring, backups, security updates en het oplossen van storingen zul je daarbij dus zelf moeten doen, of uitbesteden.

De toekomst van Exonet

We zijn continu bezig onze werkwijze verder te professionaliseren. We doen het gehele beheer van nieuwe servers geautomatiseerd middels Ansible , doen alle wijzigingen vanuit ons versiebeheer en testen alle standaard processen geautomatiseerd. Deze aanpak heeft twee doelen: Een perfecte, veilige en consistente serverconfiguratie en flexibiliteit voor onze klanten door in de toekomst een API te bieden waarmee zaken te beheren zijn. Dagelijks draaien processen die uw configuratie controleren op een groot aantal zaken: Van de aanwezigheid van de benodigde software tot het configuratiebestand van de webapplicatie.

Voor wat betreft "de cloud" zit u bij ons ook goed. We beschikken over een flexibele, snelle en uiterst betrouwbare private cloud omgeving (op basis van Cisco/NetApp) en al onze diensten profiteren daarvan. U krijgt wel de lusten maar niet de lasten.

Onze klanten maken software: wij doen de rest. Met monitoring, dag en nacht bereikbaarheid en perfecte service. We ontzorgen.