Nieuws

IPv6 webhosting

Gepubliceerd op dinsdag, 01 juli 2014 door Tom Wijnroks

Het einde van de nog beschikbare IPv4 adressen komt heel dichtbij, de circa 4.3 miljard IPv4 adressen zijn bijna op. Organisaties als RIPE die IPv4 adressen toekennen aan internetproviders, zijn inmiddels bezig met het toekennen van adressen uit hun laatste IPv4 range. Om het tekort aan IPv4 adressen op te vangen is in de jaren 90 al IPv6 bedacht, dit protocol beschikt over meer dan 340 triljoen triljoen triljoen adressen.

Zodra de IPv4 adressen op zijn kunnen internetproviders alleen nog maar IPv6 adressen verstrekken. Een internetverbinding die alleen over IPv6 beschikt kan geen website bereiken die alleen over IPv4 beschikt, want IPv4 en IPv6 kunnen niet met elkaar communiceren. Om te voorkomen dat bezoekers met een internetverbinding die alleen IPv6 heeft ons niet meer kunnen bereiken, is het noodzakelijk dat het netwerk, de servers en alle software ook op IPv6 beschikbaar zijn. Daarom zijn we al geruime tijd bezig om al onze diensten van IPv6 te voorzien, waaronder de hostingservers.

IPv6 is eigenlijk niets nieuws bij Exonet. Ons netwerk en onze servers zijn al sinds 2010 voorzien van IPv6. Toch komt er bij de implementatie van IPv6 meer kijken dan het simpelweg gereed maken van het netwerk en de servers. Alle software op de servers moet uiteindelijk ook met dit internet protocol overweg kunnen. Bij Exonet maken we vooral gebruik van opensourcesoftware en één van de vele voordelen daarvan is dat de community achter deze software al vroeg is begonnen met de implementatie van IPv6.

DirectAdmin

Onze hostingservers zijn voorzien van DirectAdmin als controlepaneel. Vanuit DirectAdmin worden o.a. hostingpakketten, e-mailaccounts, domeinnamen en databases beheerd. Ondanks dat de netwerkpoorten op onze hostingservers al voorzien waren van IPv6 en de software op de servers IPv6 ondersteunde, was het tot voor kort niet eenvoudig om IPv6 adressen aan websites toe te wijzen vanuit DirectAdmin. Er waren al wel oplossingen te vinden om IPv6 aan websites toe te wijzen buiten DirectAdmin om maar deze voldeden steeds niet aan onze eisen.

Sinds een recente versie van DirectAdmin is er echter een functie toegevoegd die het mogelijk maakt om IPv6 adressen te koppelen aan IPv4 adressen. Omdat alle websites standaard al een IPv4 adres hebben worden ze met deze functie ook voorzien van een IPv6 adres. Na enkele weken te hebben getest met deze functie hebben we deze uitgerold op al onze hostingservers. Alle websites waren vervolgens ook bereikbaar op IPv6.

AAAA records

Om te zorgen dat websites die op IPv6 beschikbaar zijn vervolgens ook bereikbaar worden voor de buitenwereld moeten er DNS records met IPv6 adressen worden toegevoegd aan de DNS zones. Voor IPv4 adressen zijn dat A records, voor IPv6 adressen zijn dat AAAA records (ook wel bekend als: quad-A records). De domeinnamen op onze hostingservers maken gebruik van onze eigen nameservers ns1/2/3.exonet.nl, deze ondersteunen al enige tijd IPv6. Omdat wij de domeinnamen en hun DNS records op onze eigen nameservers beheren konden we deze eenvoudig voorzien van de IPv6 adressen van de hostingservers. DNS zones met A records die naar de hostingserver verwezen werden vervolgens ook voorzien van de bijbehorende AAAA records.

Klanten die een hostingpakket hebben maar hun domeinnamen (DNS) niet bij Exonet hebben ondergebracht, kunnen uiteraard wel gebruik maken van IPv6 op onze hostingservers. Alle services die op de hostingservers draaien, voor o.a. de afhandeling van websites, e-mail, ftp etc. zijn beschikbaar op IPv6. In onze klantenportal is te zien welk IPv6 adres bij het hostingpakket hoort. Als de externe partij ook IPv6 ondersteund kan het IPv6 adres uit ons klantenportal gebruikt worden om de gewenste AAAA records in te stellen.

Resultaat

Nu alle hostingservers voorzien zijn van IPv6 is het natuurlijk interessant om te weten of er ook al verkeer over IPv6 verloopt. Onze verwachting was dat het IPv6 verkeer onder de 3% zou zijn maar het bleek dat het gemiddelde nu al rond de 7% ligt. Dit verkeer gaat vanzelfsprekend toenemen zodra meerdere accessproviders en internetproviders IPv6 gaan invoeren.