Nieuws

Uitbreiding van onze FlexPod infrastructuur

Gepubliceerd op dinsdag, 03 maart 2015 door Jesper Weiland

Anderhalf jaar geleden schreven wij over onze keus voor onze nieuwe FlexPod infrastructuur. Inmiddels zijn we aan onze derde upgrade van dit platform toe. Tijd voor een update.

FlexPod

Een "FlexPod" is een combinatie van Cisco UCS blade-servers, Cisco Nexus cores-witches en een NetApp storage-cluster. Een belangrijke reden waarom wij hebben gekozen voor een FlexPod is dat Cisco en NetApp het platform als geheel ondersteunen én valideren. We zullen dus nooit gebruik maken van een combinatie van componenten die niet uitvoerig is getest i.c.m. onze software.

De FlexPod zou ons een hoge beschikbaarheid, snelheid en flexibiliteit bieden en heeft dat (na anderhalf jaar) ook zeker waar gemaakt.

Meer geheugen, cores en storage

Door de grote vraag naar diensten op ons platform was er zowel een behoefte aan meer opslagruimte als aan meer blade-servers (CPU + Geheugen). De bestelling bestond uiteindelijk uit een extra NetApp disk shelf, Cisco blade-chassis en de blades zelf.

De bladeservers zijn van een nieuwe type die nu gebruik maken van DDR4 geheugen en de nieuwste Intel E5-2600 v3 processoren met 20 cores. De blade-servers hebben daarnaast per stuk 40Gbit/s aan bandbreedte naar het core netwerk. Vanaf daar is er 10Gbit/s voor internet, 20Gbit/s voor storage en 40Gbit/s voor het interne netwerk beschikbaar.

Configureren

Eén van de grote voordelen van Cisco UCS is dat het zeer eenvoudig uitbreidbaar is. Er gaan slechts 4 datakabels naar de zogenaamde "Fabric Interconnects" (zij regelen de configuraties van de blades) en enkele stroomaansluitingen. Na het aansluiten kunnen we vanaf onze beheersoftware instellen dat alle nieuwe blade-servers aan een bepaald profiel moeten voldoen. Denk hierbij aan BIOS versies, netwerk instellingen en andere voorkeuren. Nadat dit is gebeurd zijn de blade-servers direct klaar voor gebruik!

Groei

Ons FlexPod platform is gemaakt om te kunnen schalen. Dit betekent dat wij ook de komende periode kunnen blijven bouwen aan verdere uitbreiding en verbetering van dit platform. Uiteraard blijven we zo nu en dan een kijkje in de keuken geven.

Heeft u vragen over de FlexPod en de mogelijkheden hier van? Neemt u dan gerust contact met ons op.