Nieuws

Platform 3.0

Gepubliceerd op dinsdag, 24 september 2013 door Robin Mulder

Binnenkort lanceren wij ons vernieuwde Cloud Platform, intern ook wel platform 3.0 genoemd. Om te zien hoe wij uiteindelijk bij dit nieuwe platform zijn gekomen is het interessant om terug te blikken op de voorgaande platformen.

Eind 2006 zijn wij als één van de eerste hosting providers in Nederland begonnen met het aanbieden van virtuele servers. Destijds gebruikten wij daarvoor krachtige afzonderlijke nodes (de onderliggende servers waar de virtuele servers op draaien) met lokale storage die gebruik maakten van de opensource Xen hypervisor.

Al snel werden de grote voordelen van virtuele servers inzichtelijk voor ons en onze klanten. Het werd duidelijk dat dit de toekomst zou zijn. Nadelen waren er uiteraard ook: als een node om wat voor een reden dan ook uitviel waren er veel virtuele servers onbereikbaar. Daarnaast konden wij resources niet goed verdelen en hadden wij behoefte aan snellere storage. Om die redenen werd het tijd om een schaalbare oplossing met een hoge beschikbaarheid te implementeren, oftewel: platform 1.0.

Om deze punten op te lossen was centrale storage noodzakelijk. Met centrale storage kregen wij de beschikking over veel meer snelheid en de mogelijkheid om virtuele servers live te migreren naar andere nodes. Om dit te realiseren hebben wij in 2007 geïnvesteerd in een Equallogic SAN (later overgenomen door Dell). Daarmee hadden wij snelle en redundant uitgevoerde storage.

Ook aan de software kant werd geïnvesteerd om zaken als automatische failover en diepe integratie met de eerder genoemde Equallogic SAN mogelijk te maken. De keuze is toen gevallen op XenEnterprise (later overgenomen door Citrix en sindsdien XenServer genoemd), de commerciële variant van Xen met extra mogelijkheden en support.

Met deze combinatie hadden wij redundant uitgevoerde storage en nodes met uitgebreide mogelijkheden. Dit bleek een groot succes waardoor wij al snel besloten om ons voornamelijk op virtuele servers te gaan richten. Onze belangrijkste producten tot dan toe, dedicated servers en colocation, verdwenen steeds meer naar de achtergrond en bieden wij inmiddels al jaren niet meer aan. Enige tijd later werd het tijd voor platform 2.0. Belangrijk daarbij was om het beheer van de nodes te vereenvoudigen en het laatste onderdeel wat nog niet helemaal redundant was, het netwerk, aan te pakken.

Begin 2011 is daarom platform 2.0 gelanceerd, waar wij tot op heden nog steeds op draaien. In plaats van afzonderlijke nodes is er toen gekozen voor Dell blades. Hiermee konden wij nog krachtigere nodes gebruiken, het beheer vereenvoudigen en werd het energieverbruik verder gereduceerd. Daarnaast is het netwerk opnieuw opgezet zodat alle gebruikte systemen volledig redundant zijn uitgevoerd.

Hoewel er duizenden belangrijke websites succesvol op dit platform draaien met perfecte beschikbaarheid lopen wij graag voorop in de markt. Daarnaast hebben wij de neiging nooit helemaal tevreden te zijn. Wij zijn dan ook al sinds begin van dit jaar bezig om platform 3.0 uit te denken en op te zetten.

Op dit moment zijn wij bezig met de laatste testen en wij verwachten ons vernieuwde Cloud Platform volgende week te lanceren. In een volgend nieuwsbericht zullen wij dan ook nader toelichten welke keuzes wij hebben gemaakt en welke verbeteringen wij hebben doorgevoerd.